Moord in het derde dingspil

Oud-boswachter André Donker toont het mythische verleden van het Dwingelderveld
Als boswachter struinde André Donker een kwart eeuw door het Dwingelderveld. Wie denkt dat zijn nieuwe boek alleen gaat over het natuurschoon, zit mis. Moord in het Derde Dingspil is een thriller over een seriemoordenaar op het Drentse platteland.
"Maar, een heel bloederig verhaal is het niet", tempert Donker in het Radio Drenthe-programma Cassata. Met zijn achtergrond van boswachter en de historische legendes die rondgaan over het Dwingelderveld, kwamen twee voor hem waardevolle aspecten samen. "Er liggen hier prachtige verhalen die in dit digitale tijdperk dreigen te verdwijnen. Hoe kan je die in een nieuw jasje gieten? Moord is gebruikt om ze een nieuw leven in te blazen."
Rondwarende geest
Een Spaanse soldaat die van het leven zou zijn beroofd rond het Moordenaarsveen speelt een prominente rol. Diens geest zou nog rondwaren en wordt zodoende in verband gebracht met meerdere moordzaken. Een mythe die generatie op generatie werd doorverteld en door toedoen van Donker voor de eeuwigheid is vastgelegd op schrift.
Hulp bij speurwerk
Hoofdpersoon Harm Joncker lijkt de aangewezen speurneus om de nietsontziende gruweldaden te ontcijferen. "Hij wordt toegevoegd aan het rechercheteam", licht Donker een tipje van de sluier op.
Deze hoofdpersoon werd gevormd door herinneringen van Donker aan een vroegere collega. Het idee dat hij zichzelf de hoofdrol heeft gegeven wijst Donker, ondanks enkele gelijkenissen, van de hand. Met gevoel voor zelfkennis: "Eigenlijk was ik niet zo'n goede boa. Meer van dingen door de vingers zien en foei, niet meer doen. Aan een bon uitschrijven had ik een hekel. Als je het met een goed verhaal kan oplossen, is het ook goed."
Het Dwingelderveld is bij uitstek een gebied waar veel verhalen over rondzingen. "Een uniek gebied in de cultuurhistorie. Ingebed in een groen decor dat verwijst naar lang vervlogen tijden." En als Donker zin heeft, schudt hij nog veel meer mythes en legendes uit zijn mouw. "Ik ken zó veel verhalen dat ik nog twee delen kan schrijven."

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Moord in het derde dingspil

Moord in het derde dingspil

Boekpresentatie in bibliotheek Meppel

Signeersessie

Moord in het derde dingspil

Moord in het derde dingspil